Mindfulness kan forandre dit liv.

Mindfulness som praksis kan forandre dit liv.

For tre uger siden havde jeg en terapisamtale med en kvinde, der i perioder kæmper med depressive symptomer. Hun havde oplevet en opblomstring gennem nogle måneder, så jeg blev meget overrasket over at se, at symptomerne var vendt tilbage. Hendes angst var også blevet stærkere, og der sad hun og emmede af håbløshed.
Hun spurgte mig: "Hvorfor har jeg det sådan?"

Det er sandsynligvis det eneste spørgsmål, du aldrig skal forsøge at finde et svar på, hvis du har denne her slags symptomer. Din hjerne vil gribe det med glæde. Den vil elske at forsøge at finde et svar, og måske bruge den sidste rest af energi, du har tilbage. Men hjernen kan ikke løse den slags problemer. Aldrig. Derfor - stil ikke spørgsmålet 'hvorfor'.

I stedet for at svare på hendes spørgsmål, begyndte jeg derfor at spørge hende om, hvordan hendes hverdag var, og pludselig gik det op for hende, at hendes tidligere mindfulnesspraksis var forsvundet. Hun havde helt glemt det. Sommeren havde været meget stressende med nogle familieproblemer, så et tidligere kendt mønster var opstået igen: Hun brugte al hendes tid på at løse andres problemer, og glemte fuldstændig at lytte til sine egne behov overhovedet.

Sammen repeterede vi nogle opmærksomhedsøvelser, og hun gik hjem med intentionen om at genoptage de daglige nærværsøvelser. Vi aftalte en opfølgningssamtale to uger senere.

Du vil sandsynligvis ikke tro, hvad der dukkede op på min dørtærskel to uger senere: En meget anderledes kvinde! Hun var afslappet og smilende, og hele hendes attitude rummede en blød blidhed af lethed og glæde.

Hvad i alverden var der sket?
Du har ret: Hendes mindfulnesspraksis var tilbage på sporet. En daglig nærværsøvelse havde gjort hende i stand til igen at føle og mærke sig selv, og med det som fundament kunne hun træffe bedre beslutninger. Hun satte igen sig selv ind i livets ligning. Med kun 15 minutters daglig mindfulnesspraksis.

Dagens tip:
I stedet for at spørge HVORFOR, kan du spørge "Hvordan kan det blive bedre end det?" Hvorefter du bare lytter ...

Glem ikke at lege ❤️

Vianne

05.10.2016

Comments are closed.